Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
za mała i należy wtedy kierować się pragnieniem.

Produkty zwierzęce
Makrobiotyka dopuszcza spożywanie mięsa w ilości 5-10%. Polecane jest bardziej mięso zwierząt wolno żyjących niż zwierząt hodowlanych. Mięso hodowlane jest skażone antybiotykami, używanymi nie tylko w celach leczniczych, ale również psuciu się mięsa w czasie jego przetwarzania. Ponadto mięso hodowlane skażone jest również preparatami hormonalnymi, podawanymi dla przyspieszenia procesu wzrostu żywca.
Należy również wziąć pod uwagę stres, który wyzwala się u zwierząt hodowlanych podczas uboju. Pod wpływem stresu nadnercza wzmagają wydzielanie do krwi adrenaliny, która wpływa na skażenie mięsa. Mięso zwierząt dziko żyjących jest bardziej czyste, bo nie zawiera wymienionych
za mała i należy wtedy kierować się pragnieniem.<br><br>&lt;tit&gt;Produkty zwierzęce&lt;/&gt;<br>Makrobiotyka dopuszcza spożywanie mięsa w ilości 5-10%. Polecane jest bardziej mięso zwierząt wolno żyjących niż zwierząt hodowlanych. Mięso hodowlane jest skażone antybiotykami, używanymi nie tylko w celach leczniczych, ale również psuciu się mięsa w czasie jego przetwarzania. Ponadto mięso hodowlane skażone jest również preparatami hormonalnymi, podawanymi dla przyspieszenia procesu wzrostu żywca.<br>Należy również wziąć pod uwagę stres, który wyzwala się u zwierząt hodowlanych podczas uboju. Pod wpływem stresu nadnercza wzmagają wydzielanie do krwi adrenaliny, która wpływa na skażenie mięsa. Mięso zwierząt dziko żyjących jest bardziej czyste, bo nie zawiera wymienionych
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego