Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
ostrej papryki, anchois i kaparów. Neapol do dziś mocno pachnie czosnkiem. W starożytności Rzym dosłownie nim śmierdział. Allium sativum, czyli czosnek pospolity, zawiera bowiem bakteriobójcze fitoncydy i działające podniecająco olejki eteryczne. Jedzono więc czosnek powszechnie w Azji Mniejszej, skąd ta roślina pochodzi, w starożytnej Grecji i wreszcie w całym rzymskim imperium. A pasta puttanesca, nosząca smak i sekret grzechu, już w samej swej nazwie podniecająca, po prostu nawiązała do antycznej tradycji.

PASTA PUTTANESCA

25 dag makaronu spaghetti, sól
SOS
50 dag pomidorów lub 12,5 dag przecieru pomidorowego z odpowiednią ilością bulionu lub białego wytrawnego wina do rozprowadzenia, 3 duże ząbki
ostrej papryki, &lt;foreign&gt;anchois&lt;/&gt; i kaparów. Neapol do dziś mocno pachnie czosnkiem. W starożytności Rzym dosłownie nim śmierdział. &lt;foreign&gt;Allium sativum&lt;/&gt;, czyli czosnek pospolity, zawiera bowiem bakteriobójcze fitoncydy i działające podniecająco olejki eteryczne. Jedzono więc czosnek powszechnie w Azji Mniejszej, skąd ta roślina pochodzi, w starożytnej Grecji i wreszcie w całym rzymskim imperium. A &lt;foreign&gt;pasta puttanesca&lt;/&gt;, nosząca smak i sekret grzechu, już w samej swej nazwie podniecająca, po prostu nawiązała do antycznej tradycji.<br><br>&lt;tit&gt;PASTA PUTTANESCA&lt;/&gt;<br><br>25 dag makaronu spaghetti, sól<br>SOS<br>50 dag pomidorów lub 12,5 dag przecieru pomidorowego z odpowiednią ilością bulionu lub białego wytrawnego wina do rozprowadzenia, 3 duże ząbki
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego