Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
Co to jest wino

Encyklopedycznie rzecz ujmując, jest to produkt procesu fermentacji zachodzącej w soku lub moszczu winogronowym pod wpływem drożdży. Jako napój alkoholowy o niewielkiej (stosunkowo) mocy zawiera zwykle 7-18 procent etanolu, 70-80 procent wody, 5-12 gramów na litr gliceryny, kwasy organiczne stałe, jak winowy, cytrynowy, jabłkowy, potem, po fermentacji, bursztynowy, mleczny, oraz lotne, jak octowy, mrówczany, ponadto cukry (do 3 gramów na litr w winach wytrawnych), barwniki, garbniki, substancje mineralne, jak potas, magnez, wapń, sód, żelazo, miedź i inne. I jeszcze pektyny, witaminy, olejki eteryczne, aromatyczne, aldehydy, estry - cała chemia, do której nie mam głowy. Z
Co to jest wino&lt;/&gt;<br><br>Encyklopedycznie rzecz ujmując, jest to produkt procesu fermentacji zachodzącej w soku lub moszczu winogronowym pod wpływem drożdży. Jako napój alkoholowy o niewielkiej (stosunkowo) mocy zawiera zwykle 7-18 procent etanolu, 70-80 procent wody, 5-12 gramów na litr gliceryny, kwasy organiczne stałe, jak winowy, cytrynowy, jabłkowy, potem, po fermentacji, bursztynowy, mleczny, oraz lotne, jak octowy, mrówczany, ponadto cukry (do 3 gramów na litr w winach wytrawnych), barwniki, garbniki, substancje mineralne, jak potas, magnez, wapń, sód, żelazo, miedź i inne. I jeszcze pektyny, witaminy, olejki eteryczne, aromatyczne, aldehydy, estry - cała chemia, do której nie mam głowy. Z
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego