Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 12
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
eksportować 100 - 150 tys. sztuk, ale kontygent puszczał jedynie 40 tys. - mówi dyrektor ZHOiK.
Teraz za pośrednictwem związku wysyłanych jest do Włoch także 40 tys, jagniąt. Przeważająca większość pochodzi od hodowców z powiatu nowotarskiego. Zdaniem Janczego zaspakaja to możliwości produkcyjne hodowców owiec.

Na rodzimym stole

Tak ceniona we Włoszech podhalańska jagnięcina nie cieszy się zupełnie powodzeniem w naszym regionie. Nie ma jej zresztą w sprzedaży. - Dla Polaków jest za droga. W sklepie kilogram jagnięciny musiałby kosztować około15 zł za kilogram. Nikt u nas by tyle nie dał. Na Podhalu jest jeszcze tradycja jedzenia baraniny jesienią. Wtedy zakupem tego mięsa interesuje się
eksportować 100 - 150 tys. sztuk, ale kontygent puszczał jedynie 40 tys. - mówi dyrektor ZHOiK.<br>Teraz za pośrednictwem związku wysyłanych jest do Włoch także 40 tys, jagniąt. Przeważająca większość pochodzi od hodowców z powiatu nowotarskiego. Zdaniem Janczego zaspakaja to możliwości produkcyjne hodowców owiec.<br><br>&lt;tit&gt;Na rodzimym stole&lt;/&gt;<br><br>Tak ceniona we Włoszech podhalańska jagnięcina nie cieszy się zupełnie powodzeniem w naszym regionie. Nie ma jej zresztą w sprzedaży. - Dla Polaków jest za droga. W sklepie kilogram jagnięciny musiałby kosztować około15 zł za kilogram. Nikt u nas by tyle nie dał. Na Podhalu jest jeszcze tradycja jedzenia baraniny jesienią. Wtedy zakupem tego mięsa interesuje się
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego