Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
Jest to wino czerwone, wytrawnie wyraziste, o silnym charakterze, uzyskiwanym jednak dopiero po trzech latach leżakowania, a nadaje się zwłaszcza (najlepiej na świecie) do mięs pieczonych; ale kto nie chce czekać na to aż tak długo, może skorzystać z win, rzekłbym, pośrednich, tworzonych z tegoż szczepu Nebbiolo niejako po drodze, jak na przykład Nebbiolo d'Alba czy Barbaresco po dwóch latach i po sąsiedzku, albo Carema, Gattinara czy Spanna w promieniu najbliższych prowincji, które za młodu są po męsku szorstkie. Najpopularniejsze jednak, najczęściej spożywane do posiłku są wina produkowane z winogron czerwonej Barbery i białego Moscato, przy czym ten ostatni przynosi nam w darze
Jest to wino czerwone, wytrawnie wyraziste, o silnym charakterze, uzyskiwanym jednak dopiero po trzech latach leżakowania, a nadaje się zwłaszcza (najlepiej na świecie) do mięs pieczonych; ale kto nie chce czekać na to aż tak długo, może skorzystać z win, rzekłbym, pośrednich, tworzonych z tegoż szczepu Nebbiolo niejako po drodze, jak na przykład Nebbiolo d'Alba czy Barbaresco po dwóch latach i po sąsiedzku, albo Carema, Gattinara czy Spanna w promieniu najbliższych prowincji, które za młodu są po męsku szorstkie. Najpopularniejsze jednak, najczęściej spożywane do posiłku są wina produkowane z winogron czerwonej Barbery i białego Moscato, przy czym ten ostatni przynosi nam w darze
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego