Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
na polskiej wsi. Afrykanki spotykają się na tarasach położonych na dachach domów i tam wspólnie przygotowują kuskus. Obłuskane i rozdrobnione ziarna pszenicy, czyli jądra, spryskują słonawą wodą i obtaczają w mące pszennej, każde z osobna, formując w palcach drobne kuleczki. Uważają przy tym, żeby ziarna się nie posklejały i miały jednakową wielkość. Sporządzony "grysik" suszą na słońcu.
Kaszę tradycyjnie gotuje się w garnku do gotowania na parze (couscoussier), zrobionym z nieglazurowanej gliny, miedzi albo aluminium. Garnek składa się z dwóch części: wewnętrznej i zewnętrznej. Część wewnętrzną stanowi pojemnik z dziurkowanym dnem i szczelną pokrywką. Couscoussier można zastąpić zwykłym garnkiem z dopasowanym
na polskiej wsi. Afrykanki spotykają się na tarasach położonych na dachach domów i tam wspólnie przygotowują kuskus. Obłuskane i rozdrobnione ziarna pszenicy, czyli jądra, spryskują słonawą wodą i obtaczają w mące pszennej, każde z osobna, formując w palcach drobne kuleczki. Uważają przy tym, żeby ziarna się nie posklejały i miały jednakową wielkość. Sporządzony "grysik" suszą na słońcu.<br>Kaszę tradycyjnie gotuje się w garnku do gotowania na parze (couscoussier), zrobionym z nieglazurowanej gliny, miedzi albo aluminium. Garnek składa się z dwóch części: wewnętrznej i zewnętrznej. Część wewnętrzną stanowi pojemnik z dziurkowanym dnem i szczelną pokrywką. Couscoussier można zastąpić zwykłym garnkiem z dopasowanym
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego