Typ tekstu: Książka
Autor: Bartkiewicz Bronisław
Tytuł: Oczyszczanie ścieków przemysłowych
Rok: 2002
browarach ścieki powstają praktycznie na wszystkich etapach produkcji. Jednym z istotnych czynników decydujacych o jakości ścieków są straty piwa, które zwiększają stężenie zanieczyszczeń w ściekach, gdyż BZT5 piwa pełnego to aż 80g tlenu na 1litr.
Źródłami ścieków stężonych są: leżakownia, warzelnia, fermentownia i rozlewnia. Na tych wydziałach zużywa się około jednej czwartej ogólnej ilości wody. Pozostałe trzy czwarte zużycia wody to ścieki umownie czyste, ujmowane w obieg [74].
Jednostkowe zużycie wody i ilości ścieków z browarów podaje się zwykle w odniesieniu do hektolitra piwa, a nie do 1 m3. Zużycie wody w browarach niemieckich zawiera się w granicach 0,40,8
browarach ścieki powstają praktycznie na wszystkich etapach produkcji. Jednym z istotnych czynników decydujacych o jakości ścieków są straty piwa, które zwiększają stężenie zanieczyszczeń w ściekach, gdyż BZT5 piwa pełnego to aż 80g tlenu na 1litr.<br>Źródłami ścieków stężonych są: leżakownia, warzelnia, fermentownia i rozlewnia. Na tych wydziałach zużywa się około jednej czwartej ogólnej ilości wody. Pozostałe trzy czwarte zużycia wody to ścieki umownie czyste, ujmowane w obieg [74].<br>Jednostkowe zużycie wody i ilości ścieków z browarów podaje się zwykle w odniesieniu do hektolitra piwa, a nie do 1 m&lt;hi rend="upper"&gt;3&lt;/&gt;. Zużycie wody w browarach niemieckich zawiera się w granicach 0,40,8
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego