Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
na pierwszy (KT-1) i drugi okres tuczu (KT-2).

W celu określenia wartości pokarmowej wyżej wymienionych koncentratów wykonano test strawnościowy. Strawność składników pokarmowych koncentratów oznaczono metodą pośrednią w dwóch etapach, według następującego układu:

Zarówno w pierwszym, jak i drugim etapie zastosowano 7-dniowy okres wstępny i 5-dniową kolekcję kału. Dieta podstawowa składała się ze śruty jęczmiennej i dodatków mineralnych. Na podstawie uzyskanych współczynników strawności i składu chemicznego wyliczono zawartość białka ogólnego strawnego oraz wartość energetyczną koncentratów, stosując równanie Scheimanna [1971].

3.3. Wprowadzenie koncentratów rzepakowo-bobikowych do mieszanek
pełnoporcjowych dla świń
W drugim etapie badań oceniano efektywność skarmiania mieszanek
na pierwszy (KT-1) i drugi okres tuczu (KT-2).<br>&lt;gap&gt;<br>W celu określenia wartości pokarmowej wyżej wymienionych koncentratów wykonano test &lt;orig&gt;strawnościowy&lt;/&gt;. Strawność składników pokarmowych koncentratów oznaczono metodą pośrednią w dwóch etapach, według następującego układu:<br>&lt;page nr=29&gt; &lt;gap&gt;<br>Zarówno w pierwszym, jak i drugim etapie zastosowano 7-dniowy okres wstępny i 5-dniową kolekcję kału. Dieta podstawowa składała się ze śruty jęczmiennej i dodatków mineralnych. Na podstawie uzyskanych współczynników strawności i składu chemicznego wyliczono zawartość białka ogólnego strawnego oraz wartość energetyczną koncentratów, stosując równanie Scheimanna [1971].<br><br>&lt;tit1&gt;3.3. Wprowadzenie koncentratów rzepakowo-bobikowych do mieszanek<br>pełnoporcjowych dla świń&lt;/&gt;<br>W drugim etapie badań oceniano efektywność skarmiania mieszanek
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego