Typ tekstu: Książka
Autor: Bartkiewicz Bronisław
Tytuł: Oczyszczanie ścieków przemysłowych
Rok: 2002
mleku naturalnym i dodaje go w ilościach ustalonych dla danego gatunku mleka. Uzyskuje się w ten sposób nadwyżkę tłuszczu mlekowego, z której produkuje się śmietankę.
W innym typie zakładu ze śmietany wytwarza się masło. Masło produkuje się ze śmietanki przez jej zakwaszenie i zmaślenie. Śmietankę zakwasza się zakwasem maślarskim w kadziach fermentacyjnych i po osiągnięciu przez nią należytego stopnia ukwaszenia wprowadza się ją do masielnicy. Po oddzieleniu maślanki masło wygniata się do uzyskania odpowiedniej zawartości wody i formuje w kostki lub pakuje do beczek. Jako produkty uboczne powstają mleko chude i maślanka.
Mleko w proszku produkuje się metoda rozpyłową. Znormalizowane, pasteryzowane
mleku naturalnym i dodaje go w ilościach ustalonych dla danego gatunku mleka. Uzyskuje się w ten sposób nadwyżkę tłuszczu mlekowego, z której produkuje się śmietankę.<br>W innym typie zakładu ze śmietany wytwarza się masło. Masło produkuje się ze śmietanki przez jej zakwaszenie i zmaślenie. Śmietankę zakwasza się zakwasem maślarskim w kadziach fermentacyjnych i po osiągnięciu przez nią należytego stopnia ukwaszenia wprowadza się ją do masielnicy. Po oddzieleniu maślanki masło wygniata się do uzyskania odpowiedniej zawartości wody i formuje w kostki lub pakuje do beczek. Jako produkty uboczne powstają mleko chude i maślanka.<br>Mleko w proszku produkuje się metoda rozpyłową. Znormalizowane, pasteryzowane
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego