Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
Jabłko umyć, obrać, przekroić, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na pół-plasterki. Owoce wymieszać z sokiem pomarańczowym.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Kłącze imbiru obrać, zetrzeć na tarce i dodać do cebuli. Następnie dodać marchew, fasolkę, brokuły oraz kalafior i wlać gorący bulion. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 5 min. Dodać owoce i dusić dalsze 5 min.
Doprawić octem winnym, solą i dużą szczyptą pieprzu cayenne. Przełożyć na podgrzany półmisek i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi oraz natką pietruszki.

SAŁATKA Z KIEŁKÓW
10 dag kiełków lucerny, 10 dag
Jabłko umyć, obrać, przekroić, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na pół-plasterki. Owoce wymieszać z sokiem pomarańczowym.<br>Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Kłącze imbiru obrać, zetrzeć na tarce i dodać do cebuli. Następnie dodać marchew, fasolkę, brokuły oraz kalafior i wlać gorący bulion. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 5 min. Dodać owoce i dusić dalsze 5 min.<br>Doprawić octem winnym, solą i dużą szczyptą pieprzu cayenne. Przełożyć na podgrzany półmisek i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi oraz natką pietruszki.<br><br>&lt;tit1&gt;SAŁATKA Z KIEŁKÓW&lt;/tit1&gt;<br>10 dag kiełków lucerny, 10 dag
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego