Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Polityka
Nr: 22
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1995
rynku. Do wyboru mieliśmy również "ryby sauté", dziewięć rodzajów, ryby pieczone w folii oraz gotowane na parze (sandacz, turbot, jazgarz, jesiotr, sola i pstrąg), te dwa ostatnie zestawy podawane w sosie kawiorowym, z bukietem jarzyn i dodatkami, ale czas oczekiwania wynosi 40 minut. Głowonogi reprezentowane były przez panierowane ośmiorniczki i kalmary z sosem cumberland (16 zł) lub holenderskim (18 zł). Dodatkami do dań mogą być różnego rodzaju ziemniaki, kopytka, kluski półfrancuskie, sosy, grzyby w śmietanie, sałatki i surówki. Oferowane wina markowe francuskie zachęcały nazwami, ale ochotę studziły ceny; najtańsza butelka Cuvee Escaillon (Provence) (36 zł), najdroższa Chateauneuf du Pape (120 zł
rynku. Do wyboru mieliśmy również "ryby sauté", dziewięć rodzajów, ryby pieczone w folii oraz gotowane na parze (sandacz, turbot, jazgarz, jesiotr, sola i pstrąg), te dwa ostatnie zestawy podawane w sosie kawiorowym, z bukietem jarzyn i dodatkami, ale czas oczekiwania wynosi 40 minut. Głowonogi reprezentowane były przez panierowane ośmiorniczki i kalmary z sosem cumberland (16 zł) lub holenderskim (18 zł). Dodatkami do dań mogą być różnego rodzaju ziemniaki, kopytka, kluski półfrancuskie, sosy, grzyby w śmietanie, sałatki i surówki. Oferowane wina markowe francuskie zachęcały nazwami, ale ochotę studziły ceny; najtańsza butelka Cuvee Escaillon (Provence) (36 zł), najdroższa Chateauneuf du Pape (120 zł
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego