Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wprost
Nr: 52
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1997
udowadnia jednoznacznie, iż na długość naszego życia wpływa ilość spożywanego pokarmu. Wiadomo, że mniejsze porcje jedzenia spowalniają metabolizm, a tym samym wydłużają życie. - Wnioski te potwierdzają obserwacje poczynione w naturalnym środowisku człowieka. Analiza diety pewnych górskich plemion żyjących na Kaukazie czy w Himalajach wykazała, że ich członkowie przyjmują dziennie 1500 kalorii, czyli dwa razy mniej, niż w Europie uważa się za dawkę niezbędną do normalnego życia. Jednocześnie okazało się, że żyje tam wielu stulatków - opowiada prof. Dobek.

Badacze z University Berkeley testują właściwości kwasu lipidowego, znanego (również w Polsce) leku odtruwającego organizm. Amerykanie uważają, że kwas ten jest bardzo silnym antyutleniaczem
udowadnia jednoznacznie, iż na długość naszego życia wpływa ilość spożywanego pokarmu. Wiadomo, że mniejsze porcje jedzenia spowalniają metabolizm, a tym samym wydłużają życie. - Wnioski te potwierdzają obserwacje poczynione w naturalnym środowisku człowieka. Analiza diety pewnych górskich plemion żyjących na Kaukazie czy w Himalajach wykazała, że ich członkowie przyjmują dziennie 1500 kalorii, czyli dwa razy mniej, niż w Europie uważa się za dawkę niezbędną do normalnego życia. Jednocześnie okazało się, że żyje tam wielu stulatków - opowiada prof. Dobek.<br><br>Badacze z University Berkeley testują właściwości kwasu lipidowego, znanego (również w Polsce) leku odtruwającego organizm. Amerykanie uważają, że kwas ten jest bardzo silnym antyutleniaczem
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego