Typ tekstu: Książka
Autor: Rojek Tadeusz
Tytuł: Jak to się je
Rok: 1992
i gryzie ziarna. Inny sposób, chociaż niezbędny w pewnych okolicznościach, jest mniej wygodny. Trzeba za pomocą noża i widelca zeskrobać ziarna z kolby. Okazuje się to łatwiejsze, gdy nadziejemy kolbę na widelec, a ziarna będziemy zeskrobywali nożem. Szparagi, chociaż uważane są za danie wytworne, jada się palcami, a oprócz szparagów - karczochy i seler, następujące niekiedy po daniu mięsnym. Po takich "bezsztućcowych" daniach na stole powinny się pojawić miseczki z wodą (wciska się do niej parę kropel cytryny) do opłukania palców, które wyciera się w serwetkę. Gdyby nie podano takich miseczek, muszą wystarczyć same serwetki. Jest to jednak sposób znacznie mniej elegancki
i gryzie ziarna. Inny sposób, chociaż niezbędny w pewnych okolicznościach, jest mniej wygodny. Trzeba za pomocą noża i widelca zeskrobać ziarna z kolby. Okazuje się to łatwiejsze, gdy nadziejemy kolbę na widelec, a ziarna będziemy zeskrobywali nożem. Szparagi, chociaż uważane są za danie wytworne, jada się palcami, a oprócz szparagów - karczochy i seler, następujące niekiedy po daniu mięsnym. Po takich "<orig>bezsztućcowych</>" daniach na stole powinny się pojawić miseczki z wodą (wciska się do niej parę kropel cytryny) do opłukania palców, które wyciera się w serwetkę. Gdyby nie podano takich miseczek, muszą wystarczyć same serwetki. Jest to jednak sposób znacznie mniej elegancki
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego