Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kobieta i Życie
Nr: 20
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1972
rozprowadzić chłodnym bulionem lub wywarem z jarzyn, mieszając - zagotować, wsypując jednocześnie drobniutko pokrajany koper. Doprawić do smaku solą, odrobiną pieprzu, cukru. Podawać do potrawki z drobiu czy cielęciny, do ryżu lub ziemniaków.

SOS SZARY
2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1,5 szklanki wody lub bulionu, względnie wywaru z jarzyn, karmel upalony z łyżeczki cukru i pół łyżeczki wody, sól cukier i winny ocet lub sok z cytryny do smaku.
Rumianą zasmażkę z mąki i masła rozprowadzić bulionem lub wodą, mieszając - zagotować. W małym rondelku zrumienić na brąz cukier z odrobiną wody, rozprowadzić niewielką ilością gotowanej wody. Ciemny karmel wlać do
rozprowadzić chłodnym bulionem lub wywarem z jarzyn, mieszając - zagotować, wsypując jednocześnie drobniutko pokrajany koper. Doprawić do smaku solą, odrobiną pieprzu, cukru. Podawać do potrawki z drobiu czy cielęciny, do ryżu lub ziemniaków.<br><br>&lt;tit1&gt;SOS SZARY&lt;/tit1&gt;<br>2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1,5 szklanki wody lub bulionu, względnie wywaru z jarzyn, karmel upalony z łyżeczki cukru i pół łyżeczki wody, sól cukier i winny ocet lub sok z cytryny do smaku.<br>Rumianą zasmażkę z mąki i masła rozprowadzić bulionem lub wodą, mieszając - zagotować. W małym rondelku zrumienić na brąz cukier z odrobiną wody, rozprowadzić niewielką ilością gotowanej wody. Ciemny karmel wlać do
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego