Typ tekstu: Książka
Autor: Kośmider Joanna, Mazur-Chrzanowska Barbara, Wyszyński Bartosz
Tytuł: Odory
Rok: 2002
zapach zepsutych jaj, cebuli, czosnku, zepsutej kapusty). Wiele amin ma bardzo podobny zapach rybi. Nie ulega też wątpliwości podobieństwo zapachu pierwszych związków z szeregu homologicznego alkoholi alifatycznych (alkohol metylowy i etylowy są praktycznie nieodróżnialne węchem, co jest przyczyną groźnych zatruć metanolem).

Wpływ obecności kilku różnych grup funkcyjnych można prześledzić, analizując katalogi środków zapachowych. Według katalogu firmy Aldrich zapachy owocowe mają liczne związki zamieszczone w tabeli 2.1. Dominacja estrów w tej grupie jest wyraźna. W grupie zapachów "cebulowych" (cebula, czosnek) dominują organiczne związki siarki.
Analizując zależność zapachu związków chemicznych od budowy cząsteczek, trzeba uwzględniać również właściwości fizykochemiczne decydujące o zachowaniu w
zapach zepsutych jaj, cebuli, czosnku, zepsutej kapusty). Wiele amin ma bardzo podobny zapach rybi. Nie ulega też wątpliwości podobieństwo zapachu pierwszych związków z szeregu homologicznego alkoholi alifatycznych (alkohol metylowy i etylowy są praktycznie nieodróżnialne węchem, co jest przyczyną groźnych zatruć metanolem).<br>&lt;gap reason="tab"&gt;<br>Wpływ obecności kilku różnych grup funkcyjnych można prześledzić, analizując katalogi środków zapachowych. Według katalogu firmy Aldrich zapachy owocowe mają liczne związki zamieszczone w tabeli 2.1. Dominacja estrów w tej grupie jest wyraźna. W grupie zapachów "cebulowych" (cebula, czosnek) dominują organiczne związki siarki.<br>Analizując zależność zapachu związków chemicznych od budowy cząsteczek, trzeba uwzględniać również właściwości fizykochemiczne decydujące o zachowaniu w
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego