Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Rzeczpospolita
Nr: 259
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1997
Czasem nawet rozróżnienie między winem wytrawnym a półsłodkim nie wchodzi w rachubę, a już czy białe, czy czerwone - jakaż to różnica. Jest taki prosty wierszyk, który znakomicie ułatwia orientację:
"Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina.
Zaś pod woły, sarny, wieprze - jest czerwone wino lepsze.
A szampana wie i kiep: można podczas, po i przed".
W Polsce, ze względu na warunki naturalne, nie produkuje się wina znośnej jakości. Może w piwie jest szansa na ukształtowanie się kultury picia i kultury posiłków?

- Z całą pewnością. Uważam, że do cięższych potraw piwo bardzo dobrze "podchodzi". Kiedyś do flaczków dostałem herbatę, bardziej mnie
Czasem nawet rozróżnienie między winem wytrawnym a półsłodkim nie wchodzi w rachubę, a już czy białe, czy czerwone - jakaż to różnica. Jest taki prosty wierszyk, który znakomicie ułatwia orientację:<br>"Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina.<br>Zaś pod woły, sarny, wieprze - jest czerwone wino lepsze.<br>A szampana wie i kiep: można podczas, po i przed".&lt;/&gt;<br>&lt;who1&gt;W Polsce, ze względu na warunki naturalne, nie produkuje się wina znośnej jakości. Może w piwie jest szansa na ukształtowanie się kultury picia i kultury posiłków?&lt;/&gt;<br><br>&lt;who2&gt; - Z całą pewnością. Uważam, że do cięższych potraw piwo bardzo dobrze "podchodzi". Kiedyś do flaczków dostałem herbatę, bardziej mnie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego