Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Fakt
Nr: 01.06 (5)
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2004
to za dużo sodu i fosforu.

Schabowy zdrożeje
Wieprzowina i jej przetwory zdrożeją jeszcze tej zimy
Producenci mięsa twierdzą, że już za kilka tygodni podrożeje wieprzowina. Na własnej kieszeni odczujemy to dopiero za kilka tygodni, ale jest to nieuniknione.
Podwyżki będą duże. Mięso zdrożeje przynajmniej o 20-30 procent. Za kilogram schabu płacimy dzisiaj 20 zł - będziemy płacić ok. 25 zł. Co to oznacza? Że ulubione danie Polaków - kotlet schabowy (przeciętna waga 200-250 gram) będzie droższy o prawie złotówkę. Niedzielny obiad przeciętnej polskiej rodziny będzie więc kosztował więcej niż do tej pory. Przynajmniej o 4-5 złotych.
Nieco mniej zdrożeją
to za dużo sodu i fosforu.&lt;/&gt;<br><br>&lt;div type="art" sub="home"&gt;&lt;tit&gt;Schabowy zdrożeje&lt;/&gt;<br>&lt;tit&gt;Wieprzowina i jej przetwory zdrożeją jeszcze tej zimy&lt;/&gt;<br>Producenci mięsa twierdzą, że już za kilka tygodni podrożeje wieprzowina. Na własnej kieszeni odczujemy to dopiero za kilka tygodni, ale jest to nieuniknione.<br>Podwyżki będą duże. Mięso zdrożeje przynajmniej o 20-30 procent. Za kilogram schabu płacimy dzisiaj 20 zł - będziemy płacić ok. 25 zł. Co to oznacza? Że ulubione danie Polaków - kotlet schabowy (przeciętna waga 200-250 gram) będzie droższy o prawie złotówkę. Niedzielny obiad przeciętnej polskiej rodziny będzie więc kosztował więcej niż do tej pory. Przynajmniej o 4-5 złotych.<br>Nieco mniej zdrożeją
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego