Typ tekstu: Książka
Autor: Rojek Tadeusz
Tytuł: Jak to się je
Rok: 1992
nie tylko widelec, lecz także nóż. W takim razie kładzie się go obok łyżki zwrócony ostrzem do nakrycia, a z lewej strony widelec, zębami do góry.
Zupę jada się łyżką, nie przechylając talerza; na jego dnie zostanie nie dopita reszta. Musimy ją poświęcić w imię zachowania elegancji przy stole. Łyżkę kładzie się do ust dzióbkiem lub bokiem. Obydwie metody są dobre. Anglicy nie uznają innego picia zupy jak tylko bokiem łyżki, Francuzi zaś - odwrotnie. My naśladujemy raczej Francuzów, lecz nikt nie może mieć pretensji o anglomanię. Po skończeniu zupy łyżkę zostawia się na talerzu, także wtedy, gdy z jakichś powodów na
nie tylko widelec, lecz także nóż. W takim razie kładzie się go obok łyżki zwrócony ostrzem do nakrycia, a z lewej strony widelec, zębami do góry.<br>Zupę jada się łyżką, nie przechylając talerza; na jego dnie zostanie nie dopita reszta. Musimy ją poświęcić w imię zachowania elegancji przy stole. Łyżkę kładzie się do ust dzióbkiem lub bokiem. Obydwie metody są dobre. Anglicy nie uznają innego picia zupy jak tylko bokiem łyżki, Francuzi zaś - odwrotnie. My naśladujemy raczej Francuzów, lecz nikt nie może mieć pretensji o anglomanię. Po skończeniu zupy łyżkę zostawia się na talerzu, także wtedy, gdy z jakichś powodów na
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego