Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 28
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
łytko z jagniycia, upiecone jak na sałasie 25 zł, sabałowo miche á 25 zł, gynś młodo upiecono z nadziywkom orawskom w cenie 22 zł, a z ryb pstronga z potoka upieconego na maśle 6,5 zł/10 dkg.
Z jadła ceprowskiego meldują się zupy: cebulowa za 7 zł, rosół z kołdunami też za 7 zł, barszcz czysty 4 zł, z jajkiem 6 zł i krokietem pieczarkowym za 7 zł.
Wzorem pierwszych chrześcijan, zamówiłem żur zbójnicki na syrwotce z jojkiem abo biołom kiełbasom za 7 zł. Otrzymałem żurek, który w swej zawartości nawiązywał do starogóralskiej klasyki. Żytnia mąka, serwatka, ze swoim charakterystycznym
łytko z jagniycia, upiecone jak na sałasie&lt;/&gt; 25 zł, &lt;dialect&gt;sabałowo miche&lt;/&gt; á 25 zł, &lt;dialect&gt;gynś młodo upiecono z nadziywkom orawskom&lt;/&gt; w cenie 22 zł, a z ryb &lt;dialect&gt;pstronga z potoka upieconego&lt;/&gt; na maśle 6,5 zł/10 dkg.<br>Z jadła &lt;dialect&gt;ceprowskiego&lt;/&gt; meldują się zupy: cebulowa za 7 zł, rosół z kołdunami też za 7 zł, barszcz czysty 4 zł, z jajkiem 6 zł i krokietem pieczarkowym za 7 zł.<br>Wzorem pierwszych chrześcijan, zamówiłem żur zbójnicki na &lt;dialect&gt;syrwotce z jojkiem abo biołom&lt;/&gt; kiełbasom za 7 zł. Otrzymałem żurek, który w swej zawartości nawiązywał do starogóralskiej klasyki. Żytnia mąka, serwatka, ze swoim charakterystycznym
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego