Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
dalszym czynnościom winifikacyjnym (osobne wyciskanie, przecedzanie, fermentowanie) lub przekazane do destylacji, z czego otrzymujemy włoską Grappę, francuskie Eau-de-vie lub Marc.
Czego to ludzie nie wymyślą! Stosując coraz przemyślniejszą aparaturę produkcyjną, z każdego kwintala winogron potrafią wycisnąć do 85 litrów moszczu, z czego pozostaną 72 litry wina, przy czym kolejno: z pierwszego moszczu otrzyma się 65 procent, z drugiego 20, z wytłoków 12 i jeszcze 3 litry ze zmiażdżenia gałązek kiści. Nic już teraz nie idzie na marne, wyrwiemy z trzewi przyrody wszystko. A jeszcze niedawno, w toku naturalnego procesu przemiany winogron w sok, uzyskiwało się jedynie 60 procent moszczu
dalszym czynnościom winifikacyjnym (osobne wyciskanie, przecedzanie, fermentowanie) lub przekazane do destylacji, z czego otrzymujemy włoską Grappę, francuskie Eau-de-vie lub Marc.<br>Czego to ludzie nie wymyślą! Stosując coraz przemyślniejszą aparaturę produkcyjną, z każdego kwintala winogron potrafią wycisnąć do 85 litrów moszczu, z czego pozostaną 72 litry wina, przy czym kolejno: z pierwszego moszczu otrzyma się 65 procent, z drugiego 20, z wytłoków 12 i jeszcze 3 litry ze zmiażdżenia gałązek kiści. Nic już teraz nie idzie na marne, wyrwiemy z trzewi przyrody wszystko. A jeszcze niedawno, w toku naturalnego procesu przemiany winogron w sok, uzyskiwało się jedynie 60 procent moszczu
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego