Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
rzepakową w pierwszym i drugim okresie tuczu bez obniżenia wskaźników produkcyjnych, czy też nie. Wielu autorów wykazało, że śruta poekstrakcyjna zastosowana w miejsce śruty sojowej do mieszanek dla tuczników na obydwa okresy tuczu nie miała ujemnego wpływu na wyniki produkcyjne. Juhl i in. [1987] stwierdzili, że jeżeli tucznikom pozwala się kompensować ewentualny niedobór składników pokarmowych w śrucie rzepakowej poprzez zwiększone pobranie mieszanek, to średni przyrost za cały okres tuczu i wyniki charakteryzujące tusze mogą mieć wartości jak w grupie kontrolnej. Pomimo, że wymienieni wyżej autorzy są zgodni co do całkowitego zastępstwa śruty sojowej rzepakową, to zalecane przez nich udziały śruty rzepakowej
rzepakową w pierwszym i drugim okresie tuczu bez obniżenia wskaźników produkcyjnych, czy też nie. Wielu autorów <gap> wykazało, że śruta poekstrakcyjna zastosowana w miejsce śruty sojowej do mieszanek dla tuczników na obydwa okresy tuczu nie miała ujemnego wpływu na wyniki produkcyjne. Juhl i in. [1987] stwierdzili, że jeżeli tucznikom pozwala się kompensować ewentualny niedobór składników pokarmowych w śrucie rzepakowej poprzez zwiększone pobranie mieszanek, to średni przyrost za cały okres tuczu i wyniki charakteryzujące tusze mogą mieć wartości jak w grupie kontrolnej. Pomimo, że wymienieni wyżej autorzy są zgodni co do całkowitego zastępstwa śruty sojowej rzepakową, to zalecane przez nich udziały śruty rzepakowej
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego