Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
kasa książęca na ich życzenie wypłacała obsłudze napiwki. Przyjemności stołu musiały być szczególnie doceniane, skoro największe datki otrzymywali kucharz i cukiernik. Kiedy w 1869 roku przybył do Pszczyny król pruski, zamkowa kuchnia przygotowała na kolację: ostrygi, rosół, homary a la Bordeaux, potrawkę z koźląt z truflami, krem z cykorii, bażanty, kompot, sałatę oraz ananasy.
We własnym gronie rodzina książęca jadała skromniej. 9 września 1869 roku drugie śniadanie składało się z sardynek z grzankami, kotleta cielęcego z makaronem, sałatki z pomidorów i kompotu z gruszek, na obiad zaś była zupa jarzynowa, pstrąg na zimno, pieczone gołębie z ziemniakami purée i krem waniliowy
kasa książęca na ich życzenie wypłacała obsłudze napiwki. Przyjemności stołu musiały być szczególnie doceniane, skoro największe datki otrzymywali kucharz i cukiernik. Kiedy w 1869 roku przybył do Pszczyny król pruski, zamkowa kuchnia przygotowała na kolację: ostrygi, rosół, homary a la Bordeaux, potrawkę z koźląt z truflami, krem z cykorii, bażanty, kompot, sałatę oraz ananasy.<br>We własnym gronie rodzina książęca jadała skromniej. 9 września 1869 roku drugie śniadanie składało się z sardynek z grzankami, kotleta cielęcego z makaronem, sałatki z pomidorów i kompotu z gruszek, na obiad zaś była zupa jarzynowa, pstrąg na zimno, pieczone gołębie z ziemniakami purée i krem waniliowy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego