Typ tekstu: Książka
Autor: Rojek Tadeusz
Tytuł: Jak to się je
Rok: 1992
ust dzióbkiem lub bokiem. Obydwie metody są dobre. Anglicy nie uznają innego picia zupy jak tylko bokiem łyżki, Francuzi zaś - odwrotnie. My naśladujemy raczej Francuzów, lecz nikt nie może mieć pretensji o anglomanię. Po skończeniu zupy łyżkę zostawia się na talerzu, także wtedy, gdy z jakichś powodów na chwilę przerywamy konsumpcję. Łyżka służy wyłącznie do zupy i nie można jej używać do niczego innego.
Barszczyk, bulion i każdy rodzaj czystej zupy podanej w filiżance pije się jak kawę lub herbatę - bez pomocy łyżeczki, trzymając filiżankę za uszko. Gdy jednak w czystej zupie pływa groszek ptysiowy, łyżeczki używa się do wyławiania go
ust dzióbkiem lub bokiem. Obydwie metody są dobre. Anglicy nie uznają innego picia zupy jak tylko bokiem łyżki, Francuzi zaś - odwrotnie. My naśladujemy raczej Francuzów, lecz nikt nie może mieć pretensji o anglomanię. Po skończeniu zupy łyżkę zostawia się na talerzu, także wtedy, gdy z jakichś powodów na chwilę przerywamy konsumpcję. Łyżka służy wyłącznie do zupy i nie można jej używać do niczego innego.<br>Barszczyk, bulion i każdy rodzaj czystej zupy podanej w filiżance pije się jak kawę lub herbatę - bez pomocy łyżeczki, trzymając filiżankę za uszko. Gdy jednak w czystej zupie pływa groszek ptysiowy, łyżeczki używa się do wyławiania go
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego