Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 12
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
spróbowania tego specjału.
Zanim dowiecie się, czym w "Barze Nosal" zaspokoiłem głód, powiem Wam, jak można szlachetną część świńskiej nogi, zwaną golonką właśnie, przyrządzać. Golonko może być peklowane lub nie. W Polsce musi być gotowane, a pieczone lubią Niemcy i Austriacy. W Holandii jadłem golonka faszerowane grzybami, w miejsce wyjętej kości. Jedno jest pewne - skórka świńskiego podudzia musi mieć gładkość pupci niemowlęcia. Niestety, kiedy sięgnę pamięcią w swoje kulinarne eksploracje po niektórych polskich restauracjach, przypominam sobie doznania zgoła odwrotne.
Jeśli mowa jest srebrem a milczenie złotem, to golonko świńskie jest ubogim krewnym giczy cielęcej. To szlachetne i wykwintne danie jest niestety
spróbowania tego specjału.<br>Zanim dowiecie się, czym w "Barze Nosal" zaspokoiłem głód, powiem Wam, jak można szlachetną część świńskiej nogi, zwaną golonką właśnie, przyrządzać. Golonko może być peklowane lub nie. W Polsce musi być gotowane, a pieczone lubią Niemcy i Austriacy. W Holandii jadłem golonka faszerowane grzybami, w miejsce wyjętej kości. Jedno jest pewne - skórka świńskiego podudzia musi mieć gładkość pupci niemowlęcia. Niestety, kiedy sięgnę pamięcią w swoje kulinarne eksploracje po niektórych polskich restauracjach, przypominam sobie doznania zgoła odwrotne.<br>Jeśli mowa jest srebrem a milczenie złotem, to golonko świńskie jest ubogim krewnym giczy cielęcej. To szlachetne i wykwintne danie jest niestety
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego