Typ tekstu: Książka
Autor: Kośmider Joanna, Mazur-Chrzanowska Barbara, Wyszyński Bartosz
Tytuł: Odory
Rok: 2002
do płuczki buraczanej - również stale zasilanej wodą. Po usunięciu błota, piasku itp. są transportowane do krajalni, a następnie - w postaci krajanki - do dyfuzorów.
W dyfuzorach (bateriach urządzeń załadowywanych okresowo lub zautomatyzowanych dyfuzorach o działaniu ciągłym) przebiega proces ekstrakcji cukru w temperaturze70-85&730;C. Produktem jest surowy sok dyfuzyjny, a pozostałością krajanka wysłodzona (wysłodki).
Wysłodki, po przemyciu wodą, zawierają 5% substancji suchej, w tym 70% błonnika, substancji białkowych i pektynowych oraz 0,2-0,5% cukru. Mogą być poddawane fermentacji i wykorzystywane jako pasza dla bydła. Często są przetwarzane na mączkę paszową. Proces polega na wytłaczaniu do osiągnięcia 10-16% substancji suchej
do płuczki buraczanej - również stale zasilanej wodą. Po usunięciu błota, piasku itp. są transportowane do krajalni, a następnie - w postaci krajanki - do dyfuzorów.<br>W dyfuzorach (bateriach urządzeń załadowywanych okresowo lub zautomatyzowanych dyfuzorach o działaniu ciągłym) przebiega proces ekstrakcji cukru w temperaturze70-85&730;C. Produktem jest surowy sok dyfuzyjny, a pozostałością krajanka wysłodzona (wysłodki).<br>Wysłodki, po przemyciu wodą, zawierają 5% substancji suchej, w tym 70% błonnika, substancji białkowych i pektynowych oraz 0,2-0,5% cukru. Mogą być poddawane fermentacji i wykorzystywane jako pasza dla bydła. Często są przetwarzane na mączkę paszową. Proces polega na wytłaczaniu do osiągnięcia 10-16% substancji suchej
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego