startą marchewkę, ryż i żółtka wyrobić na jednolitą masę, przyprawić solą i pieprzem. Uformować krokiety. Olej rozgrzać na patelni, smażyć krokiety partiami. Odsączyć z tłuszczu. Udekorować gałązkami natki. Krokiety możemy podawać z korniszonami lub marynowanymi grzybami.<br>Zupa cytrynowa z ryżem - dla 4 osób.<br>100 g ryżu, 4 łyżeczki bulionu z kury w proszku, 1 l wody, sól, cytryna, szklanka śmietany 12%, łyżka posiekanego koperku.<br>Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cytrynę przekroić na połówki. Wycisnąć sok. Wodę zagotować, wsypać bulion, zamieszać, gotować przez kilka minut. Dodać odsączony ryż. Śmietanę wymieszać z sokiem cytrynowym, wlać do zupy. W razie potrzeby można przyprawić