ta uwarunkowana była rola obrzędowa, jaka odgrywały owe serki. Dawniej nie były one nigdy przeznaczane na zbyt; stanowiły tylko podarek ofiarowany przez pasterzy kobietom - żonom i narzeczonym - oraz krewnym i właścicielom owiec"</> (Pokropek, 1980, s. 94). <br>Foremki o dwóch, identycznych połówkach służyły do wyciskania serków o kształtach zwierząt: koguta, kaczki, kury, jelenia, niedźwiedzia, psa, świni i najczęściej owcy. Ponieważ serki sprzedawano po redyku przyjęła się nazwa "redykałki". <br><tit>FORMY DO WYROBU PIERNIKÓW</><br> Formy te żłobiono płyciej, niż służące do wyrobu masła czy sera. Zdobiły powierzchnię ciasta, ciekawie, nieraz pięknie. Dlatego chciałbym zwrócić na nie uwagę Czytelników. Są nie mniej interesujące niż formy