Typ tekstu: Książka
Autor: Bartkiewicz Bronisław
Tytuł: Oczyszczanie ścieków przemysłowych
Rok: 2002
zmniejszenie ilości ścieków zapewnia mycie kwasowe. Zużycie kwasu wynosi 11,5g/hl pojemności tanków i instalacji. Przy myciu kwasowym można zrezygnować z płukania miedzyoperacyjnego i ograniczyć się tylko do płukania końcowego. Z kolei duża część wody z płukania końcowego jest wykorzystywana do przygotowania następnej partii roztworu płuczącego. Całkowity czas mycia kwasowego to 80 min. Taki sposób ograniczenia ilości ścieków stosuje się w większości browarów, również w dużym browarze Bitburger [74].
8.8.3.Sposoby oczyszczania ścieków
Podstawową metodą oczyszczania ścieków z browarów jest oczyszczanie biologiczne osadem czynnym. Jako przykład przedstawiono tu schemat oczyszczania z browaru w Stanach Zjednoczonych, produkującego 10 milionów
zmniejszenie ilości ścieków zapewnia mycie kwasowe. Zużycie kwasu wynosi 11,5g/hl pojemności tanków i instalacji. Przy myciu kwasowym można zrezygnować z płukania miedzyoperacyjnego i ograniczyć się tylko do płukania końcowego. Z kolei duża część wody z płukania końcowego jest wykorzystywana do przygotowania następnej partii roztworu płuczącego. Całkowity czas mycia kwasowego to 80 min. Taki sposób ograniczenia ilości ścieków stosuje się w większości browarów, również w dużym browarze Bitburger [74].<br>&lt;tit1&gt;8.8.3.Sposoby oczyszczania ścieków&lt;/&gt;<br>Podstawową metodą oczyszczania ścieków z browarów jest oczyszczanie biologiczne osadem czynnym. Jako przykład przedstawiono tu schemat oczyszczania z browaru w Stanach Zjednoczonych, produkującego 10 milionów
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego