Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
mocy znajdą się choćby takie określenia jak: słabe, lekkie, średnie, mocne, szczodre, ciężkie. Zawartość cukru określi je następująco: wytrawne lub suche (do 4 gramów na litr), półwytrawne (od 4 do 12 gramów na litr), półsłodkie (od 12 do 14 gramów na litr), słodkie (od 15 w górę). W zależności od kwasowości będziemy je nazywać: mdłe, nijakie, płaskie, świeże, żywe, kwaskowate, kwaśne, cierpkie. Ich cechy zapachowe pozwolą użyć przymiotników trochę zaskakujących, jakby z innego pola: owocowe, ziołowe, kwietne, leśne, drewniane, karmelowe, żywiczne. Prócz cech określanych w znacznej mierze uznaniowo są niektóre podstawowe, dzielące wina na rodzaje wyraźnie różne, ot, choćby na spokojne
mocy znajdą się choćby takie określenia jak: słabe, lekkie, średnie, mocne, szczodre, ciężkie. Zawartość cukru określi je następująco: wytrawne lub suche (do 4 gramów na litr), półwytrawne (od 4 do 12 gramów na litr), półsłodkie (od 12 do 14 gramów na litr), słodkie (od 15 w górę). W zależności od kwasowości będziemy je nazywać: mdłe, nijakie, płaskie, świeże, żywe, kwaskowate, kwaśne, cierpkie. Ich cechy zapachowe pozwolą użyć przymiotników trochę zaskakujących, jakby z innego pola: owocowe, ziołowe, kwietne, leśne, drewniane, karmelowe, żywiczne. Prócz cech określanych w znacznej mierze uznaniowo są niektóre podstawowe, dzielące wina na rodzaje wyraźnie różne, ot, choćby na spokojne
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego