Typ tekstu: Książka
Autor: Kośmider Joanna, Mazur-Chrzanowska Barbara, Wyszyński Bartosz
Tytuł: Odory
Rok: 2002
wskaźnikach emisji odorantów.
Od dawna wiadomo, że w pomieszczeniach gospodarskich i w powietrzu w otoczeniu ferm występują liczne odoranty - typowe produkty biodegradacji biomasy (patrz p. 10.2 i 10.3): siarkowodór, amoniak, tiole, sulfidy i aminy alifatyczne, heterocykliczne związki organiczne zawierające siarkę i azot, alkohole alifatyczne i fenole, ketony, aldehydy, kwasy alifatyczne, estry. Stwierdzono również występowanie węglowodorów aromatycznych (toluenu, ksylenu).
Wołkow i Koszelew stwierdzili, że chlewnia o obsadzie 10U40 tysięcy sztuk świń jest źródłem emisji około 9,7 kg/h amoniaku, a ferma 73 tysięcy sztuk -29 kg/h (około 0,3U0,4 kg amoniaku na godzinę i tysiąc sztuk). W
wskaźnikach emisji odorantów.<br>Od dawna wiadomo, że w pomieszczeniach gospodarskich i w powietrzu w otoczeniu ferm występują liczne odoranty - typowe produkty biodegradacji biomasy (patrz p. 10.2 i 10.3): siarkowodór, amoniak, tiole, sulfidy i aminy alifatyczne, heterocykliczne związki organiczne zawierające siarkę i azot, alkohole alifatyczne i fenole, ketony, aldehydy, kwasy alifatyczne, estry. Stwierdzono również występowanie węglowodorów aromatycznych (toluenu, ksylenu).<br>Wołkow i Koszelew stwierdzili, że chlewnia o obsadzie 10U40 tysięcy sztuk świń jest źródłem emisji około 9,7 kg/h amoniaku, a ferma 73 tysięcy sztuk -29 kg/h (około 0,3U0,4 kg amoniaku na godzinę i tysiąc sztuk). W
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego