Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
1 duża bulwa fenkułu (50 dag), cukier, sól; do wysmarowania naczynia żaroodpornego: 1 łyżka masła
SOS
1 łyżka masła, 1 łyżka mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 5 dag startego sera typu roquefort np. rokpol, dobrze dojrzałego, bułka tarta, sól
Bulwę fenkułu, po obcięciu łodygi, obgotować 5 min w posolonej i lekko posłodzonej wodzie. Ostudzić, przeciąć wzdłuż na pół. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim połówki fenkułu.
Przygotować sos: sporządzić klasyczny beszamel, to znaczy z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym mlekiem, zagotować, dodać ser i - cały czas delikatnie mieszając - doprowadzić do zagotowania.
Fenkuł zalać sosem, lekko
1 duża bulwa &lt;orig&gt;fenkułu&lt;/&gt; (50 dag), cukier, sól; do wysmarowania naczynia żaroodpornego: 1 łyżka masła<br>SOS<br>1 łyżka masła, 1 łyżka mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 5 dag startego sera typu &lt;orig&gt;roquefort&lt;/&gt; np. rokpol, dobrze dojrzałego, bułka tarta, sól<br>Bulwę &lt;orig&gt;fenkułu&lt;/&gt;, po obcięciu łodygi, obgotować 5 min w posolonej i lekko posłodzonej wodzie. Ostudzić, przeciąć wzdłuż na pół. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim połówki &lt;orig&gt;fenkułu&lt;/&gt;.<br>Przygotować sos: sporządzić klasyczny beszamel, to znaczy z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym mlekiem, zagotować, dodać ser i - cały czas delikatnie mieszając - doprowadzić do zagotowania.<br>&lt;orig&gt;Fenkuł&lt;/&gt; zalać sosem, lekko
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego