Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Cosmopolitan
Nr: 9
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
pochodzące z tej samej rodziny co kalafior i kapusta, wywodzą się z terenów śródziemnomorskich i z Azji Mniejszej. Ich nazwa pochodzi od włoskiego słowa brocco oznaczającego "ramię" lub "pęd". Dostępne są przez cały rok, lecz niestety nie są trwałym warzywem - możesz je przechowywać nie dłużej niż 2-3 dni w lodówce. Najsmaczniejsze brokuły mają zwarte główki, świeży zielony kolor i miękkie, delikatne łodygi. Świeże brokuły to bogate źródło beta-karotenu, witamin A, C, E, kwasu foliowego, błonnika, wapnia i żelaza. Przed spożyciem powinno się je ugotować. Niestety podczas tego procesu brokuły tracą dwie trzecie ilości witaminy C, ale ugotowany brokuł jest
pochodzące z tej samej rodziny co kalafior i kapusta, wywodzą się z terenów śródziemnomorskich i z Azji Mniejszej. Ich nazwa pochodzi od włoskiego słowa brocco oznaczającego "ramię" lub "pęd". Dostępne są przez cały rok, lecz niestety nie są trwałym warzywem - możesz je przechowywać nie dłużej niż 2-3 dni w lodówce. Najsmaczniejsze brokuły mają zwarte główki, świeży zielony kolor i miękkie, delikatne łodygi. Świeże brokuły to bogate źródło beta-karotenu, witamin A, C, E, kwasu foliowego, błonnika, wapnia i żelaza. Przed spożyciem powinno się je ugotować. Niestety podczas tego procesu brokuły tracą dwie trzecie ilości witaminy C, ale ugotowany brokuł jest
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego