Typ tekstu: Książka
Autor: Jania Jacek
Tytuł: Glacjologia
Rok: 1993
ta zdaje się najlepiej, jak na razie, ujmować zagadnienie abrazji.
Produktem szlifowania jest „mąka skalna” o frakcji okruchów rzędu 100 Ť (w zależności od rodzaju skał). Jej gromadzenie na kontakcie z podłożem zmniejsza efektywność erozji i może działać jak smar redukujący tarcie– przyspieszający ślizg. Obserwacje w odspojeniu pod lodowcem Argenti`ere wskazują na istnienie cienkiej błonki wodnej na tym kontakcie (Vivian, 1975). Błonka ta jest wystarczająco gruba, aby mogły ulegać wypłukiwaniu cząsteczki mniejsze od 0,2 mm (rys. 9.1). Skuteczniejszy w tym zakresie wydaje się jednak przepływ wody pod ciśnieniem w odspojeniach, o czym świadczy drobna zawiesina w
ta zdaje się najlepiej, jak na razie, ujmować zagadnienie abrazji.<br> Produktem szlifowania jest &#132;mąka skalna&#148; o frakcji okruchów rzędu 100 Ť (w zależności od rodzaju skał). Jej gromadzenie na kontakcie z podłożem zmniejsza efektywność erozji i może działać jak smar redukujący tarcie&#150; przyspieszający ślizg. Obserwacje w odspojeniu pod lodowcem Argenti`ere wskazują na istnienie cienkiej błonki wodnej na tym kontakcie (Vivian, 1975). Błonka ta jest wystarczająco gruba, aby mogły ulegać wypłukiwaniu cząsteczki mniejsze od 0,2 mm (rys. 9.1). Skuteczniejszy w tym zakresie wydaje się jednak przepływ wody pod ciśnieniem w odspojeniach, o czym świadczy drobna zawiesina w
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego