Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Lubię gotować
Nr: 7
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
waniliowy (1,6 dag); do przybrania: 3 truskawki, kilka listków mięty
Truskawki, maliny oraz czereśnie umyć i osączyć. Truskawki oczyścić z szypułek. Czereśnie wydrylować. Owoce zmieszać i przełożyć do formy z kominkiem. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, przestudzić i zalać nimi owoce. Formę wstawić na 4 godz. do lodówki. Galaretkę wyłożyć na półmisek. Śmietankę ubić z cukrem waniliowym i ułożyć na galaretce. Przybrać truskawkami i listkami mięty.

Czereśnie smażone w cieście

50 dag czereśni

CIASTO

3/4 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1/2 szklanki mleka, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 4 dag drożdży, 1 łyżka masła, 2
waniliowy (1,6 dag); do przybrania: 3 truskawki, kilka listków mięty<br>Truskawki, maliny oraz czereśnie umyć i osączyć. Truskawki oczyścić z szypułek. Czereśnie &lt;orig&gt;wydrylować&lt;/&gt;. Owoce zmieszać i przełożyć do formy z kominkiem. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, przestudzić i zalać nimi owoce. Formę wstawić na 4 godz. do lodówki. Galaretkę wyłożyć na półmisek. Śmietankę ubić z cukrem waniliowym i ułożyć na galaretce. Przybrać truskawkami i listkami mięty.<br><br>&lt;tit&gt;Czereśnie smażone w cieście&lt;/&gt;<br><br>50 dag czereśni<br><br>&lt;tit&gt;CIASTO&lt;/&gt;<br><br>3/4 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1/2 szklanki mleka, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 4 dag drożdży, 1 łyżka masła, 2
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego