łamańcami<br><gap><br>300 g maku, litr mleka, 1.2 szklanki miodu, po 100 g migdałów i orzechów laskowych lub włoskich, kawałek laski wanilii, 100 g rodzynków<br>Ciasto<br>250 g mąki krupczatki, 150 g masła, 3 żółtka, 2-3 łyżki śmietany, 30 g cukru<br> Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki.<br>Mak opłukać, zalać mlekiem, gotować tak długo, aż ziarna dadzą się rozetrzeć w palcach. Odcedzić i zemleć.<br>Migdały i orzechy posiekać. Rodzynki umyć, namoczyć i osuszyć. Miód roztopić, dodać do niego mak, zagotować. Połączyć z bakaliami oraz startą wanilią. Wymieszać i wstawić do lodówki.<br>Ciasto rozwałkować na grubość 3-5