Typ tekstu: Książka
Autor: Jania Jacek
Tytuł: Glacjologia
Rok: 1993
Glacier (Allen i in., 1960), w obrębie lodowców umiarkowanych wyróżnia się trzy odmiany lodu: gruboziarnisto-pęcherzykowy, gruboziarnisty-czysty, czyli „niebieski”, i drobnoziarnisto-pęcherzykowy, inaczej „biały”. Kryształy lodu gruboziarstego mają średnice rzędu 10 - 150 mm i są one zwykle większe w lodzie „czystym” niż w lodzie z pęcherzykami powietrza. W lodzie drobnoziarnistym średnica kryształów jest mniejsza od 5 mm, a wiele drobnych pęcherzyków powoduje rozpraszanie światła i daje wrażenie „bieli”. Pochłanianie długofalowej części spektrum promieniowania widzialnego w lodzie grubokrystalicznym przyczynia się do jego błękitnej barwy. Najczęściej występuje lód gruboziarnisto-pęcherzykowy. Lód w temperaturach poniżej
Glacier (Allen i in., 1960), w obrębie lodowców umiarkowanych wyróżnia się trzy odmiany lodu: gruboziarnisto-pęcherzykowy, gruboziarnisty-czysty, czyli „niebieski”, i drobnoziarnisto-pęcherzykowy, inaczej „biały”. Kryształy lodu gruboziarstego mają średnice rzędu 10 - 150 mm i są one zwykle większe w lodzie „czystym” niż w lodzie z pęcherzykami powietrza. W lodzie drobnoziarnistym średnica kryształów jest mniejsza od 5 mm, a wiele drobnych pęcherzyków powoduje rozpraszanie światła i daje wrażenie „bieli”. Pochłanianie długofalowej części spektrum promieniowania widzialnego w lodzie grubokrystalicznym przyczynia się do jego błękitnej barwy. Najczęściej występuje lód gruboziarnisto-pęcherzykowy. Lód w temperaturach poniżej
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego