Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
spośród porównywalnych gatunków nasion roślin strączkowych najwyższą zawartością białka, tłuszczu i włókna surowego oraz takich makroelementów, jak: wapń i magnez. Dwukrotnie wyższa niż w nasionach grochu i o około 35% niż w bobiku ilość włókna surowego obniża znacznie wartość odżywczą łubinu żółtego, zwłaszcza dla zwierząt nieprzeżuwających. Duża zawartość włókna w łubinie sprawia, że u świń znaczna część pobranej z łubinu energii brutto nie jest strawiona do końca jelita cienkiego i przechodzi do jelita grubego. W badaniach Tavernera i in. [1983] stanowiło to 32% energii brutto łubinu, podczas gdy z pszenicy tyko 8%.


2.1.3.2. Substancje antyżywieniowe
Wszystkie nasiona roślin
spośród porównywalnych gatunków nasion roślin strączkowych najwyższą zawartością białka, tłuszczu i włókna surowego oraz takich makroelementów, jak: wapń i magnez. Dwukrotnie wyższa niż w nasionach grochu i o około 35% niż w bobiku ilość włókna surowego obniża znacznie wartość odżywczą łubinu żółtego, zwłaszcza dla zwierząt nieprzeżuwających. Duża zawartość włókna w łubinie sprawia, że u świń znaczna część pobranej z łubinu energii brutto nie jest strawiona do końca jelita cienkiego i przechodzi do jelita grubego. W badaniach Tavernera i in. [1983] stanowiło to 32% energii brutto łubinu, podczas gdy z pszenicy tyko 8%.<br><br>&lt;page nr=17&gt; &lt;gap&gt;<br>&lt;tit1&gt;2.1.3.2. Substancje antyżywieniowe&lt;/&gt;<br>Wszystkie nasiona roślin
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego