Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
i dużą szczyptą pieprzu cayenne. Przełożyć na podgrzany półmisek i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi oraz natką pietruszki.

SAŁATKA Z KIEŁKÓW
10 dag kiełków lucerny, 10 dag kiełków soczewicy, 10 dag kiełków rzodkiewki, 1 mała główka sałaty dębolistnej (lub endywii), 1 kwaskowe jabłko (15 dag), 20 dag zielonych winogron, 10 dag łuskanych orzechów włoskich i laskowych, 1 łyżka soku z cytryny
ZALEWA:
10 dag czerwonych winogron, 1 łyżeczka miodu, 4 łyżki octu balsamico (lub czerwonego octu winnego), 3 łyżki oleju słonecznikowego, sól, świeżo zmielony biały pieprz Przygotować zalewę: winogrona opłukać, przekroić, usunąć pestki, dodać miód, przyprawy, zmiksować na purée, przetrzeć przez sito
i dużą szczyptą pieprzu cayenne. Przełożyć na podgrzany półmisek i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi oraz natką pietruszki.<br><br>&lt;tit1&gt;SAŁATKA Z KIEŁKÓW&lt;/tit1&gt;<br>10 dag kiełków lucerny, 10 dag kiełków soczewicy, 10 dag kiełków rzodkiewki, 1 mała główka sałaty dębolistnej (lub endywii), 1 kwaskowe jabłko (15 dag), 20 dag zielonych winogron, 10 dag łuskanych orzechów włoskich i laskowych, 1 łyżka soku z cytryny<br>ZALEWA:<br>10 dag czerwonych winogron, 1 łyżeczka miodu, 4 łyżki octu balsamico (lub czerwonego octu winnego), 3 łyżki oleju słonecznikowego, sól, świeżo zmielony biały pieprz Przygotować zalewę: winogrona opłukać, przekroić, usunąć pestki, dodać miód, przyprawy, zmiksować na purée, przetrzeć przez sito
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego