Typ tekstu: Książka
Autor: Jania Jacek
Tytuł: Zrozumieć lodowce
Rok: 1996
jednak do owej niezwykłej właściwości lodu, który ­ w przeciwieństwie do innych stałych substancji ­ łatwiej topnieje przy zwiększonym ciśnieniu. Ta wyjątkowa cecha lodu łączy się ze wzrostem objętości zamarzającej wody o mniej więcej jedną dziesiątą. Uporządkowanie cząsteczek H2O w sieć krystaliczną sprawia, że zmniejsza się ich "upakowanie". Struktura kryształu lodu jest luźna, między cząsteczkami występują puste przestrzenie, tworzące pewien rodzaj mikroskopijnych kanałów. Stąd też gęstość lodu (0,9168 g/cm3 jest mniejsza od gęstości wody (0,999 g/cm3; obie wartości dla temperatury 00C).
Zjawisko zwiększania się objętości zamarzającej wody jest powszechnie znane. W zimowy mroźny ranek, gdy zabiera się sprzed drzwi
jednak do owej niezwykłej właściwości lodu, który ­ w przeciwieństwie do innych stałych substancji ­ łatwiej topnieje przy zwiększonym ciśnieniu. Ta wyjątkowa cecha lodu łączy się ze wzrostem objętości zamarzającej wody o mniej więcej jedną dziesiątą. Uporządkowanie cząsteczek H2O w sieć krystaliczną sprawia, że zmniejsza się ich "upakowanie". Struktura kryształu lodu jest luźna, między cząsteczkami występują puste przestrzenie, tworzące pewien rodzaj mikroskopijnych kanałów. Stąd też gęstość lodu (0,9168 g/cm&lt;hi rend="upper"&gt;3&lt;/&gt; jest mniejsza od gęstości wody (0,999 g/cm&lt;hi rend="upper"&gt;3&lt;/&gt;; obie wartości dla temperatury 00C).<br>Zjawisko zwiększania się objętości zamarzającej wody jest powszechnie znane. W zimowy mroźny ranek, gdy zabiera się sprzed drzwi
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego