Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kobieta i Życie
Nr: 20
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1972
misce. Następnie podzielić masę na 6 równych porcji i w dłoniach zwilżonych wodą wyrabiać podłużne klopsiki. Obtoczyć je w tartej bułce, po czym na desce spłaszczyć nieco nożem nadając owalny kształt. Na patelni rozgrzać mocno tłuszcz (uważać by nie dymił - przypalony tłuszcz nie jest zdrowy), kłaść po tyle kotletów, by luźno się mieściły i smażyć 6 - 7 minut z każdej strony. Kotlety odwracać szerokim nożem lub specjalną łopatką, gdy ładnie zrumienią się na jednej stronie. Usmażone składać do płaskiego rondla z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu, skropić z wierzchu zimną wodą., przykryć. Utrzymywać jeszcze w ten sposób na niewielkim ogniu (najlepiej położyć
misce. Następnie podzielić masę na 6 równych porcji i w dłoniach zwilżonych wodą wyrabiać podłużne klopsiki. Obtoczyć je w tartej bułce, po czym na desce spłaszczyć nieco nożem nadając owalny kształt. Na patelni rozgrzać mocno tłuszcz (uważać by nie dymił - przypalony tłuszcz nie jest zdrowy), kłaść po tyle kotletów, by luźno się mieściły i smażyć 6 - 7 minut z każdej strony. Kotlety odwracać szerokim nożem lub specjalną łopatką, gdy ładnie zrumienią się na jednej stronie. Usmażone składać do płaskiego rondla z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu, skropić z wierzchu zimną wodą., przykryć. Utrzymywać jeszcze w ten sposób na niewielkim ogniu (najlepiej położyć
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego