Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Cosmopolitan
Nr: 11.98
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
a ilość dostarczanych kalorii nie przekracza rzeczywistych potrzeb organizmu, nie ma powodu do całkowitego eliminowania tłuszczów. Zamiast tego radzą raczej wybieranie dobrych tłuszczów, które nie tylko nie szkodzą, ale wręcz przeciwnie - są niezbędne dla zdrowia! O różnicy między dobrymi i złymi tłuszczami decyduje rodzaj kwasów tłuszczowych. Nasycone kwasy tłuszczowe, występujące m.in. w mięsie i wysokotłuszczowym nabiale, spożywane w nadmiarze mają niekorzystne działanie na organizm. Mogą powodować zwiększenie poziomu cholesterolu we krwi, a co za tym idzie, podnosić ryzyko chorób serca. Nienasycone kwasy tłuszczowe, obecne m.in. w olejach roślinnych, mięsie ryb i orzechach, obniżają poziom cholesterolu oraz chronią przed nowotworami. Jeśli
a ilość dostarczanych kalorii nie przekracza rzeczywistych potrzeb organizmu, nie ma powodu do całkowitego eliminowania tłuszczów. Zamiast tego radzą raczej wybieranie dobrych tłuszczów, które nie tylko nie szkodzą, ale wręcz przeciwnie - są niezbędne dla zdrowia! O różnicy między dobrymi i złymi tłuszczami decyduje rodzaj kwasów tłuszczowych. Nasycone kwasy tłuszczowe, występujące m.in. w mięsie i wysokotłuszczowym nabiale, spożywane w nadmiarze mają niekorzystne działanie na organizm. Mogą powodować zwiększenie poziomu cholesterolu we krwi, a co za tym idzie, podnosić ryzyko chorób serca. Nienasycone kwasy tłuszczowe, obecne m.in. w olejach roślinnych, mięsie ryb i orzechach, obniżają poziom cholesterolu oraz chronią przed nowotworami. Jeśli
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego