Typ tekstu: Książka
Autor: Hamrol Adam, Mantura Władysław
Tytuł: Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka
Rok wydania: 2002
Rok powstania: 1998
procesom produkcyjnym, a w konsekwencji do osiągnięcia wymaganej jakości wykonania oraz jednorodności jakościowej wytwarzanych egzemplarzy wyrobu. Koniec omawianego etapu wyznacza osiągnięcie planowanej zdolności produkcyjnej oraz regulacyjne opanowanie procesów produkcji.


Specjalnej troski producenta wymaga zachowanie (zabezpieczenie) jakości wyrobu w kanałach dystrybucji. Wyrób w tych kanałach na ogół jest wielokrotnie poddawany operacjom magazynowania, załadunku, transportu, odbioru, rozładunku, pakowania, sortowania, konserwacji, demontażu itp.
Wynika stąd wniosek, że z jednej strony, obiektem zarządzania jakością powinna być jakość tych operacji, a z drugiej - sama jakość wyrobu powinna być adekwatna do jakości operacji logistycznych. Ze względu na największe ryzyko własne, producent zmierza do rozszerzenia swojego wpływu na
procesom produkcyjnym, a w konsekwencji do osiągnięcia wymaganej jakości wykonania oraz jednorodności jakościowej wytwarzanych egzemplarzy wyrobu. Koniec omawianego etapu wyznacza osiągnięcie planowanej zdolności produkcyjnej oraz regulacyjne opanowanie procesów produkcji.<br>&lt;gap reason="sampling"&gt;<br><br>Specjalnej troski producenta wymaga zachowanie (zabezpieczenie) jakości wyrobu w kanałach dystrybucji. Wyrób w tych kanałach na ogół jest wielokrotnie poddawany operacjom magazynowania, załadunku, transportu, odbioru, rozładunku, pakowania, sortowania, konserwacji, demontażu itp.<br>Wynika stąd wniosek, że z jednej strony, obiektem zarządzania jakością powinna być jakość tych operacji, a z drugiej - sama jakość wyrobu powinna być adekwatna do jakości operacji logistycznych. Ze względu na największe ryzyko własne, producent zmierza do rozszerzenia swojego wpływu na
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego