Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
dag śmietany 36-procentowej, 1 żółtko, 2 łyżki mąki pszennej, 1/2 łyżki masła, 1 łyżeczka suszonego tymianku, sól, biały pieprz
Ciasto rozmrozić w temperaturze pokojowej. Formę do tarty lub tortownicę wysmarować masłem. Małże osączyć z zalewy i pokroić na kawałki. Śmietanę wymieszać z żółtkiem, sokiem oraz skórką z cytryny, małżami, natką pietruszki, tymiankiem, pieprzem i solą. Gdy ciasto się rozmrozi, ułożyć płaty jeden na drugim. Stolnicę posypać mąką, rozwałkować ciasto, następnie wyłożyć nim formę, lekko podnosząc brzegi ciasta, i ponakłuwać spód widelcem. Przygotowaną masę wyłożyć na ciasto i piec około 40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.
Podawać
dag śmietany 36-procentowej, 1 żółtko, 2 łyżki mąki pszennej, 1/2 łyżki masła, 1 łyżeczka suszonego tymianku, sól, biały pieprz<br>Ciasto rozmrozić w temperaturze pokojowej. Formę do tarty lub tortownicę wysmarować masłem. Małże osączyć z zalewy i pokroić na kawałki. Śmietanę wymieszać z żółtkiem, sokiem oraz skórką z cytryny, małżami, natką pietruszki, tymiankiem, pieprzem i solą. Gdy ciasto się rozmrozi, ułożyć płaty jeden na drugim. Stolnicę posypać mąką, rozwałkować ciasto, następnie wyłożyć nim formę, lekko podnosząc brzegi ciasta, i ponakłuwać spód widelcem. Przygotowaną masę wyłożyć na ciasto i piec około 40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.<br>Podawać
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego