Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
wymieszać z kurkumą, dodać tymianek oraz cząber i zalać potrawę. Posypać pieprzem (potrawa ma być pikantna), lekko posolić, włożyć pomidory, kalmary oraz rybę i wymieszać. Dusić na małym ogniu (na płytce ochronnej) pod przykryciem około 10 min. Dodać groszek i fasolkę, delikatnie wymieszać i dusić jeszcze 10 min. Krewetki i małże osączyć z zalewy, a następnie ułożyć na potrawie, przykryć i pozostawić na ogniu jeszcze 10 min. Przed podaniem posypać potrawę koperkiem.
Podawać z sałatą.
(6 porcji) T.M

Ostrygi zapiekane
12 ostryg, 1/2 szklanki białego wina, 1 żółtko, 1 łyżka śmietany 36-procentowej, 3 dag masła, 3 dag startego
wymieszać z kurkumą, dodać tymianek oraz cząber i zalać potrawę. Posypać pieprzem (potrawa ma być pikantna), lekko posolić, włożyć pomidory, kalmary oraz rybę i wymieszać. Dusić na małym ogniu (na płytce ochronnej) pod przykryciem około 10 min. Dodać groszek i fasolkę, delikatnie wymieszać i dusić jeszcze 10 min. Krewetki i małże osączyć z zalewy, a następnie ułożyć na potrawie, przykryć i pozostawić na ogniu jeszcze 10 min. Przed podaniem posypać potrawę koperkiem.<br>Podawać z sałatą.<br>(6 porcji) &lt;au&gt;T.M&lt;/au&gt;<br><br>&lt;tit1&gt;Ostrygi zapiekane&lt;/tit1&gt;<br>12 ostryg, 1/2 szklanki białego wina, 1 żółtko, 1 łyżka śmietany 36-procentowej, 3 dag masła, 3 dag startego
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego