Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
śrucie poekstrakcyjnej rzepakowej znajdują się te same substancje antyżywieniowe, które są w nasionach rzepaku, ponieważ prawie w całości pozostają w śrucie. Wyjątkiem jest kwas erukowy związany z frakcją tłuszczową, który przy ekstrakcji przechodzi do oleju.
Zawartość kwasu erukowego w nasionach rzepaku podwójnie ulepszonego nie przekracza 2%, stąd też ma on marginalne znaczenie w żywieniu zwierząt.
Krajowymi surowcami wysokobiałkowymi do produkcji pasz przemysłowych są nasiona roślin strączkowych.

2.1.3. Charakterystyka nasion roślin strączkowych
Największe znaczenie paszowe spośród roślin strączkowych oprócz soi ma: bobik, łubin i groch. Wszystkie te rośliny należą do wspólnej grupy motylkowatych (Papilionaceae), ale różnią się znacznie pod względem
śrucie poekstrakcyjnej rzepakowej znajdują się te same substancje antyżywieniowe, które są w nasionach rzepaku, ponieważ prawie w całości pozostają w śrucie. Wyjątkiem jest kwas erukowy związany z frakcją tłuszczową, który przy ekstrakcji przechodzi do oleju.<br>&lt;page nr=16&gt; Zawartość kwasu erukowego w nasionach rzepaku podwójnie ulepszonego nie przekracza 2%, stąd też ma on marginalne znaczenie w żywieniu zwierząt.<br>Krajowymi surowcami wysokobiałkowymi do produkcji pasz przemysłowych są nasiona roślin strączkowych.<br><br>&lt;tit1&gt;2.1.3. Charakterystyka nasion roślin strączkowych&lt;/&gt;<br>Największe znaczenie paszowe spośród roślin strączkowych oprócz soi ma: bobik, łubin i groch. Wszystkie te rośliny należą do wspólnej grupy motylkowatych (Papilionaceae), ale różnią się znacznie pod względem
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego