Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Lubię gotować
Nr: 5
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
obranych migdałów, sok z 1 cytryny, 2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze, 1 gruby wafel, 2 łyżki czystej wódki
Do garnka wsypać 1 1/4 szklanki cukru, wlać 3/4 szklanki wody i zagotować. Dodać migdały, sok cytrynowy, posiekaną skórkę pomarańczową i wódkę. Gotować na małym ogniu dotąd, aż masa zgęstnieje. Przestudzoną masę rozsmarować na waflu i wstawić na 20 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 100°C.
Resztę cukru zrumienić na patelni, wlać 6 łyżek gorącej wody i zagotować. Gęstniejącym karmelem polać wystudzony torcik.

Z masą budyniową

CIASTO

4 łyżki mąki pszennej, 4 jajka, 4 łyżki cukru, 1 łyżka
obranych migdałów, sok z 1 cytryny, 2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze, 1 gruby wafel, 2 łyżki czystej wódki<br>Do garnka wsypać 1 1/4 szklanki cukru, wlać 3/4 szklanki wody i zagotować. Dodać migdały, sok cytrynowy, posiekaną skórkę pomarańczową i wódkę. Gotować na małym ogniu dotąd, aż masa zgęstnieje. Przestudzoną masę rozsmarować na waflu i wstawić na 20 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 100°C.<br>Resztę cukru zrumienić na patelni, wlać 6 łyżek gorącej wody i zagotować. Gęstniejącym karmelem polać wystudzony torcik.<br><br>&lt;tit&gt;Z masą budyniową&lt;/&gt;<br><br>&lt;tit&gt;CIASTO&lt;/&gt;<br><br>4 łyżki mąki pszennej, 4 jajka, 4 łyżki cukru, 1 łyżka
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego