brokuły i szczypiorek.<br>CYNK<br>Ważne dla: Wzrost, gojenie ran, utrzymanie zdrowej skóry, obrona immunologiczna i kontrola wydzielania insuliny.<br>Źródło minerałów Skorupiaki, mięso, nabiał i jaja.<br>MIEDŹ<br>Ważne dla: Absorpcja i utylizacja żelaza. Działanie antyoksydacyjne.<br>Źródło minerałów Skorupiaki, podroby, orzechy, rodzynki i oliwki.<br>JOD<br>Ważne dla: Produkcja hormonów w tarczycy. Kontrola metabolizmu komórkowego<br>Źródło minerałów Ryby słonowodne, skorupiaki, warzywa, produkty zbożowe i mleko.<br>CHROM<br>Ważne dla: Zamiana cukru na energię. Stabilizacja poziomu insuliny we krwi.<br>Źródło minerałów Orzechy, skorupiaki, mięso, ser, produkty pełnoziarniste i warzywa.<br>SELEN<br>Ważne dla: Wzmocnienie ochrony immunologicznej. Jeden z ważniejszych antyoksydantów<br>Źródło minerałów Ryby, skorupiaki i produkty pełnoziarniste