Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Morze
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1961
zakładów rybnych w głębi kraju, czy też przewozić rybę wędzoną z zakładów znajdujących się na Wybrzeżu?
Dyskusja trwa już ad kilku lat. Zwolennicy jednej i drugiej tezy znają swoje argumenty. Oczywiście o decyzję nie łatwo, bo raz zainwestowane pieniądze trudno potem będzie wycofać z zakładów, które znajdą się w niewłaściwym miejscu.
W tej chwili wydaje się, że przynajmniej w jednym punkcie osiągnięto zgodność. Otóż produkcja konserw, a więc w zasadzie przetwórstwo powinno być skoncentrowane na Wybrzeżu lub jego najbliższym zapleczu. Najlepsza jakościowo ryba idąca na konserwy będzie szybko dostarczana do produkcji.
Ale co do wędzarni ciągle jeszcze istnieje spór. Trudno wtrącać
zakładów rybnych w głębi kraju, czy też przewozić rybę wędzoną z zakładów znajdujących się na Wybrzeżu?<br>Dyskusja trwa już ad kilku lat. Zwolennicy jednej i drugiej tezy znają swoje argumenty. Oczywiście o decyzję nie łatwo, bo raz zainwestowane pieniądze trudno potem będzie wycofać z zakładów, które znajdą się w niewłaściwym miejscu. <br>W tej chwili wydaje się, że przynajmniej w jednym punkcie osiągnięto zgodność. Otóż produkcja konserw, a więc w zasadzie przetwórstwo powinno być skoncentrowane na Wybrzeżu lub jego najbliższym zapleczu. Najlepsza jakościowo ryba idąca na konserwy będzie szybko dostarczana do produkcji. <br>Ale co do wędzarni ciągle jeszcze istnieje spór. Trudno wtrącać
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego