Typ tekstu: Książka
Autor: Kośmider Joanna, Mazur-Chrzanowska Barbara, Wyszyński Bartosz
Tytuł: Odory
Rok: 2002
rysunku 5.1. Wybrane wyniki identyfikacji związków chemicznych odpowiedzialnych za zapach gotowanej wołowiny zawiera tabela 5.2. Opis chromatogramu esencji buraczanej, zamieszczonego na rysunku 5.2, zawiera określenia rodzaju zapachu kolejnych eluatów opuszczających kolumnę.
Duża liczba równocześnie występujących substancji zapachowych sprawia, że jednoznaczne wskazanie czynnika lub czynników decydujących o zapachu mieszaniny przeważnie nie jest możliwe. Często okazuje się, że rodzaj węchowych wrażeń zależy w największym stopniu od obecności niewykrywalnych domieszek lub nieuchwytnych zmian proporcji składników. W skład licznych atrakcyjnych kompozycji zapachowych wchodzą związki chemiczne o bardzo nieprzyjemnym zapachu.
Podobne problemy pojawiają się przy próbach interpretacji wyników analiz składu mieszanin zanieczyszczeń występujących
rysunku 5.1. Wybrane wyniki identyfikacji związków chemicznych odpowiedzialnych za zapach gotowanej wołowiny zawiera tabela 5.2. Opis chromatogramu esencji buraczanej, zamieszczonego na rysunku 5.2, zawiera określenia rodzaju zapachu kolejnych eluatów opuszczających kolumnę.<br>Duża liczba równocześnie występujących substancji zapachowych sprawia, że jednoznaczne wskazanie czynnika lub czynników decydujących o zapachu mieszaniny przeważnie nie jest możliwe. Często okazuje się, że rodzaj węchowych wrażeń zależy w największym stopniu od obecności niewykrywalnych domieszek lub nieuchwytnych zmian proporcji składników. W skład licznych atrakcyjnych kompozycji zapachowych wchodzą związki chemiczne o bardzo nieprzyjemnym zapachu.<br>Podobne problemy pojawiają się przy próbach interpretacji wyników analiz składu mieszanin zanieczyszczeń występujących
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego