Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kobieta i Życie
Nr: 20
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1972
cielęciny), płaska łyżeczka soli, ćwierć łyżeczki mielonego pieprzu; 3 - 4 łyżki tartej bułki do obtaczania, 2 łyżki smalcu do smażenia.
Sposób wykonania: Do zmielonego mięsa dodać całe jajko, odciśniętą z wody bułkę, startą na tarce cebulę lub zieloną pietruszkę i przyprawy. Dobrze masę wyrobić drewnianą łyżką w garnuszku lub na misce. Następnie podzielić masę na 6 równych porcji i w dłoniach zwilżonych wodą wyrabiać podłużne klopsiki. Obtoczyć je w tartej bułce, po czym na desce spłaszczyć nieco nożem nadając owalny kształt. Na patelni rozgrzać mocno tłuszcz (uważać by nie dymił - przypalony tłuszcz nie jest zdrowy), kłaść po tyle kotletów, by luźno
cielęciny), płaska łyżeczka soli, ćwierć łyżeczki mielonego pieprzu; 3 - 4 łyżki tartej bułki do obtaczania, 2 łyżki smalcu do smażenia.<br>Sposób wykonania: Do zmielonego mięsa dodać całe jajko, odciśniętą z wody bułkę, startą na tarce cebulę lub zieloną pietruszkę i przyprawy. Dobrze masę wyrobić drewnianą łyżką w garnuszku lub na misce. Następnie podzielić masę na 6 równych porcji i w dłoniach zwilżonych wodą wyrabiać podłużne klopsiki. Obtoczyć je w tartej bułce, po czym na desce spłaszczyć nieco nożem nadając owalny kształt. Na patelni rozgrzać mocno tłuszcz (uważać by nie dymił - przypalony tłuszcz nie jest zdrowy), kłaść po tyle kotletów, by luźno
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego